LIHAPIRUKAD

3 dl vett
5 tl suhkrut
25g pärmi
1,5 tl soola
ca 8 dl jahu
4 sl õli

Täidis:
0,5 dl riisi (keetmata kogus)

200 g hakkliha
0,5 muna
hakklihamaitseainet
soola, pipart

Peale määrimiseks:
0,5 muna
Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa sool ja järelejäänud 2 tl suhkrut, sega korraks. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korra
 läbi. Valmis tainale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta tainas kerkima umbes pooleks tunniks.Täidise jaoks keeda riis pehmeks. Keeda ka hakkliha kergelt läbi, kuni roosaka värvuse kadumiseni (keedetuna jääb hakkliha mahlasem). Sega kokku keedetud riis ja hakkliha, lisa hulka muna ning maitsesta.
Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Klaasiga vormi kettad ja aseta 1tl täidist poolele kettale ning suru kahvliga tugevalt kinni,et tekiks poolkuu. Aseta pirukad ahjuplaadile ja lase ca 20 minutit kerkida ning määripealt munaga. Küpseta 175 kraadi juures kuni pirukad on pealt kuldpruunid.

CIABATTA

  • 5dl vett
  • 25g pärmi
  • 2tl soola
  • 2dl rukkijahu
  • 8dl nisujahu
  • 2sl oliivõli
  • 1sl siirupit
  • erinevaid seemneid

Pärm soolaga vedelaks,juurde külm vesi ja pool nisujahust.Lisa rukkijahu,õli,siirup,seemned ja
seejärel ülejäänud nisujahu;tainas peab jääma pehme.Riputa pinnale jahu,kata kauss rätikuga ja lase
1,5-2 tundi kerkida.Kummuta tainas töölauale,sõtku läbi ja jaga pooleks.Moodusta küpsetuspaberiga kaetud plaadile kaks pikliku pätsi.Lase kaetult pool tundi kerkida ja lisa peale seemneid kui soovid.
Küpseta ahju allosas 200 kraadi juures 20 minutit.Pane plaadile kuumuskindla nõuga keevavett,millest tõusev aur muudab leibade pealispinna eriti hapraks.Lase lahtiselt jahtuda ja tarvita
võimalusel samal päeval.

MAKROONID

Retsept nami-nami.ee
                                 

90 g munavalget

110 g mandlilaaste või kooritud mandleid

200 g tuhksuhkrut

 30 g peeneteralist  suhkrut

Ganache
 240 ml vahukoort
 340 g šokolaadi
Teelusikaotsaga soola

Sega mandlilaastud ja tuhksuhkur. Jahvata segu köögikombainis või kohviveskis pulbriks, siis hõõru segu läbi peene sõela.Edasi sega õrnalt mandli-tuhksukru peen segu vahustatud munadega. Siin on üks olulisimaid momente: segada ei tohi ei liiga vähe ega liiga palju.50 spaatli tõmmet. Eesmärk on lüüa munavalgest niipalju õhku välja, et makroonid ei kerkiks kuplisse. Samas ei tohi ka liiga vedelaks lasta.Võta tavaline ümmargune 1 cm läbimõõduga kondiitripressi otsik.Pritsi 2,5cm läbimõõduga tortsud.Edasi tuleb valmis makroonid jätta umbes tunniks tahenema. Tahenemine on vajalik, et makrooni pealispind jääks sile ja mitte ei kerkiks kühmu.Küpseta 160-kraadises ahjus 8-10 minutit.Kuskil 3-5 min pärast küpsetuse algust hakkavad moodustuma 'jalad'. Kui makroonid on valmis ja jahtunud, siis tuleb need kahekaupa täidise ümber kokku suruda.


Ganache põhiretsept

Tükelda šokolaad.Aja vahukoor peaaegu keema. Võta pott tulelt.

Lisa šokolaad ja lase sulada.Lisa sool ja sega ühtlaseks.Kreem lase
makroonide vahele pritsiga,jääb ilusam

KARJALAPIRUKAS

Retsept nami-nami.ee

                                                     Tainas
2 dl külma vett
1 tl soola
2.5 dl rukkijahu
2.5 dl nisujahu

Riisipudrutäidis
5 dl vett
3 dl riisi
1 l piima
1.5 tl soola

Sega kausis vesi, jahud ja sool ühtlaseks tainaks. Vormi tainas pikaks rulliks ja jaga 25 tükiks. Vormi tainatükid pallikesteks ja vajuta lamedateks pätsikesteks. Kata pätsid kilega, et vältida nende kuivamist.
Rulli pätsidest õhukesed ümmargused pirukaümbrised. Rullimisel kasuta rukkijahu. Lao valmis ümbrised lauale hunnikusse, vahele riputa jahu. Kata pirukaümbrised kilega.
Täida pirukad soovitud täidisega ja kroogi ääred üles.
Küpseta pirukaid 250°C juures 15-20 minutit.
Küpsed pirukad pintselda pealt või ja piima seguga ning pane küpsetuspaberi ja rätiku alla järelhauduma.

Riisipudrutäidis:
Sega riis keevasse vette ja keeda u 10 minutit. Lisa piim ja lase pudrul veel u 30 minutit vaikselt keeda. Vahepeal sega. Valmis puder maitsesta soolaga.

MANHATTANI TOORJUUSTUKOOK BANAANIGA

Retsept nami-nami.ee

Põhi
8 Digestive-küpsist
50 g sulatatud võid

Täidis
75 g suhkrut
400 g  toorjuustu
0.5 tl vanilliekstrakti
2 suurt banaani
šokolaadi pisaraid
mandlilikööri


Kate
250 g hapukoort
2 sl suhkrut
0.5 tl vanilliekstrakti
mandlilaaste

Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmkappi ootele.
Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga.Aseta banaaniviilud koogipõhjale ja raputa peale šokolaadipisarad.Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Siis võta kook ahjust välja ja lase 20 minutit jahtuda.
Sega hapukoor, suhkur ja vanill, vala ettevaatlikult jahtunud koogile.Raputa peale mandlilaaste. Küpseta 230kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni on näha, et hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud.Lase enne serveerimist jahtuda.

SINGI-JUUSTU KRINGEL



Retsept www.kokkama.ee

Tainas
25g pärmi
2 sl suhkrut
1 tl soola
2,5 dl piima
u 500 g jahu
100 g toasooja võid


Täidis:
200 g sulatatud juustu (soovitavalt maitserohelisega)
150 g sinki
4 sl peeneks hakitud tilli
200 g riivitud juustu

1 lahtiklopitid muna (peale määrimiseks)
50 g sulatatud võid

Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi) ning vala see segades pärmile. Lisa  segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit.

Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt lahti. Seejärel rulli piklikuks tükiks. Määri peale sulatatud juust. Haki sink väikesteks tükkideks ning laota see sulatatud juustule. Lisa ka hakitud till ja 150 g riivitud juustu. Rulli tainast pikemast servast kokku, seejärel lõika rull pikuti pooleks ning põimi küpsetis kokku, ettevaatlikult rulle üksteisest üle tõstes. Tõsta seejärel rull küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase sel rätiku alla kerkida ca 15 minutit. Seejärel pintselda pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit.  Peale küpsemist piserda üle kergelt veega .Määri pealt keeva võiga.

EKLEERID Retsept raamatust "Võrratud koogid" , autorid Pille Enden ja Lia Virkus. Taigen 2,5 dl vett 100 g võid 0,5 tl s...