RUKKILEIB SEEMNETEGA

Juuretis ja retsept pärit  Lidia Trave käest.














Toasoojale juuretisele lisa 0,33 l käesooja vett, seejärel niipalju rukkijahu,
et tekib keefiri paksune segu. Lisa leivasiirupit 0,5 dl.Kui on valmis segatud,
siis kata kauss rätikuga.Jäta sooja kohta happnema 10-12 tunniks.

Järgmisel päeval,kui on möödunud 10-12 tundi, lisa:
2 tl soola
1 dl leivasiirupit või mett või suhkrut. Mina lisasin leivasiirupit ja
1 tl fariinsuhkrut.
Nüüd lisa vähehaaval 0,4 kg jahu ja sega taigen läbi. Seejärel võta
taignast "poeg"(ehk juuretis, millest järgmine kord hakkad leiba tegema).
Mina lisasin taignale Leivaseemne segu.Enne röstisin pannil.
Pane taigen vormi ja  tee taigna sisse augud.Jäta leib sooja kohta rätiku alla
kerkima 2-4 tunniks.



Kui küpsetad elektriahjus, siis tee seda järgmiselt:
250 kraadi - 20 minutit
220 kraadi - 10 kuni 15 minutit
200 kraadi - 10 kuni 15 minutit
180 kraadi - 10 minutit, kuni leib valmis on.

Rest/plaat aseta kõige alumisele tasemele.Soovitav on panna ahju põhja
kauss veega ja piserda vett leivale iga kord, kui võtad kraade maha.

Valmis leib pane märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.Poole 
tunni pärast luba endale viil värsket leiba.

EKLEERID Retsept raamatust "Võrratud koogid" , autorid Pille Enden ja Lia Virkus. Taigen 2,5 dl vett 100 g võid 0,5 tl s...