STRITSEL

Retsept lehelt
 www.kokkama.ee


Tainas:
2,5 dl piima
25g pärmi
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g võid

Täidis:
90 g võid
90 g suhkrut
8 g jahvatatud kaneeli

Kuumuta piim käesoojuseks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa  segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit. Täidise valmistamiseks sega komponendid omavahel ühtlaseks.

Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt lahti. Seejärel rulli ristküliku kujuliseks tükiks. Määri peale või-täidis ning rulli tainas pikemast servast kokku.Aseta rull ahjuplaadila ja tee kääridega lõiked,seejärel säti tükid ilusti mõlemale poole.Lase stitslil ahjuplaadil kerkida 20 miutit.
Küpseta eelsoojendatud ajus 180 C juures 20 minutit.

BISCOTTI EHK CANTUCCINI KÜPSISED


Retsept lehel
teresake.blogspot.com

Koostis:
125 g hakitud sarapuupähkleid
50 g riivitud mandleid
1 apelsiini koor riivitult
3 muna
100 g võid
1,2 dl suhkurt
1 supilusikas vanillisuhkurt
7 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 g tükeldatud shokolaadi
0.5 tl soola

Valmistamine:

Rösti pähkleid 160-kraadises ahjus 10 minutit.Jahuta ning haki.
Sega kokku jahu,küpsetuspulber ja sool.Vahusta toasoe või suhkruga.Vahusta võimassile hulka ükshaaval 3 muna. Lisa röstitud ja hakitud pähklid, hakitud shokolaad  ja jahu, ning sega kuni tainas on ühtlane.
Tee tainast 2 "leivapätsi" ja pane kuni 200°C-ni kuumutatud ahju.
Küpseta 20-25 minutit, seejärel lõika ta umbes 1 cm laiusteks tükkideks. Pane tagasi ahju, küpseta 160 kraadises ahjus esialgu ühe külje pealt ja seejärel teise külje pealt, küpsetamine kestab 10-15 minutit, kuni küpsised omandavad kuldse värvi.
SEFIIRKORVID

Korvikesed:
100g võid
150g nisujahu
1 spl suhkrut + 1/2 vaniljet
3 spl külma vett


Haki või koos jahu ja suhkruga puruseks, lisa vesi ja sega kiirelt ühtlaseks taignaks. Pane tunnikeseks külmkappi puhkama. Seejärel vooderda korvikesed või lõika tassi abil välja tainast ring ja siis pane need ilusti vormi sisse ning pane veel 15 min külmkappi. Siis küpseta 200 C ahjus kuni korvikesed on kenasti pruunikad (nii 10-15 min). Lase korvikestel vormides 10 minutit jahtuda, siis võta vormidest välja ja lase lõplikult jahtuda.

SEFIIR
3 munavalget
300 g suhkrut
näpuotsaga sidrunhapet
0.25 dl haput õuna-, sõstra- või jõhvikamahla või vett

Sefiiri valmistamiseks tuleb esmalt keeta siirup. Pane suhkur, mahl või vesi (valge sefiiri jaoks siis viimane) ning sidrunhape väikesesse potti ja keeda nõrgal kuumusel siirupiks. Kui Sul on suhkrutermomeeter, siis peaks see näitama 118 C ("pehme kuulikese staadium" e. "soft-ball stage").

Vahusta munavalged hästi puhtas suures kausis tugevaks vahuks, siis lisa edasi vahustades kuum siirup peene nirena munavalgevahu hulka. Seejärel jätka vahustamist veel 7-8 minutit, et sefiir korralikult jahtuks.
SOKOLAADIBROWNIE






150 g võid
125 g tumedat šokolaadi
2 dl suhkrut
2 muna
2 sl jahu
0,25 tl soola


Pane tükeldatud või ja šokolaaditükid kaussi ning sulata need vesivannis ühtlaseks massiks. Seejärel sega sulanud segu läbi ning lase 5 minutit jahtuda. Lisa segades juurde suhkur. Vahusta munad kergelt läbi ning lisa koos ülejäänud ainetega šokolaadimassi. Sega kergelt ning vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (24x18 cm). Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit.

EKLEERID Retsept raamatust "Võrratud koogid" , autorid Pille Enden ja Lia Virkus. Taigen 2,5 dl vett 100 g võid 0,5 tl s...